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STUDENT COURT
18 September 2013

Advisory opinion: Whether section 92 of the Student Constitution is
compatible with section 41?

MAJIEDT C ( Rive LF, Van Heerden M and Van Zyl CE concurring)

(1]

[2]

On the 12" September 2013, the court received an inquiry by Mr Jonno
Blanckenberg requesting whether section 92 of the Student Constitution
(hereinafter “Constitution”) requires that the election of the executive
committee of the Student Representative Council (hereinafter “SRc”) requires
that the election of the said commitee should be transparent according to
section 41 of the Constitution.

Section 91 of the Constitution states:

91 Election of the Student Representative Council Chair

92

(1) After the validity of the election results is confirmed in terms of Schedule 1,
the Election Convenor(s) convene the first meeting of the newly elected
Student Representative Council.

Section 92 of the Constitution states:

Election of the rest of the Student Representative Council Executive
Committee

(1) After the election of the newly elected Student Representative Council Chair,
under the chairpersonship of the Student Representative Council Chair, the
newly elected members elect the other members of the Executive Committee
by means of a positive vote.

(2) Any newly elected member of the Student Representative Council may,
subject to section 24, make him or herself available for election for any of the
remaining positions on the Executive Committee.

(3) Should the newly elected Student Representative Council so choose, the
Executive Committee may also be elected during a later Student
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Representative Council meeting, on condition that the Executive Committee is
elected not more than one (1) month after the Student Representative
Election results are announced.

Section 41 of the Constitution states:

41 Transparencyt
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[4]

(8]

An abbreviated agenda, which states at least all the points on the agenda, as
well as the date, time and place of the meeting, must be made available to all
students at least two (2) University days before each Student Representative
Council meeting.

Any student, or any other person invited by the Student Representative
Council, may attend Student Representative Council meetings.

The Chair can rule the discussion of a specific point on the agenda in camera
if he or she believes it to be in the best interests of students, provided that —

the Chair must do it before the agenda is set;
the point must still appear in the agenda and abbreviated agenda;

the discussion of the point still be minuted, the record of which need only be
made available internally to the Student Representative Council; and

the Student Representative Council can decide to overturn the decision of the
Chair.

The question is whether the election of the Executive Committee of the SRc
should have to take place during a SRc meeting. The election of the SRc
Chair should however take place during the first meeting of the newly elected
SRc.! Consequently, section 92 states that the election of the Executive
Committee should take place after the election of the newly elected SRc
Chair.

Does section 92 imply that the election of the executive members of the SRc
should take place at the SRc meeting in terms of section 91 or an ordinary
SRc meeting?

If the remaining members of the executive committee are to be elected at the

same meeting as the SRc chair, The wording of section 92(1) of the

! Section 91.



[6]

[6]

Constitution should explicity indicate or imply that the election of the
Executive Committee of the SRc should take place during the SRc meeting in
terms of section 91. | am of the opinion that section 92(1) does not explicity
state nor imply that the election of the Executive Committee of the SRc should

take place during the SRc meeting in terms of section 91 or a SRc meeting.

However, section 92(3) should be understood as to supplement section 91. As
indicated above, section 91 states that the SRc Chair should be elected at the
first SRc meeting of the newly elected SRc. Section 92(1) starts of by saying,
“After the election of the newly elected Student Representative Chair...” as |
already indicated, | do not believe that section 92(1) supplement section 91
and therefore section 92(1) refers to an different time and place within which
the election of the Executive Committee of the SRc should have to take place.
However the wording of section 92(3) indicates that the election of the
Executive Committee of the SRc may and could also take place at the said
meeting in terms of section 91 or at a later SRc meeting.

To sum up, section 92(1) does not state that the election of the executive
committee of the SRc must take place during an SRc meeting in terms of
section 91 or a SRc meeting. However section 92(3) implies that the election
of the Executive Committee of the SRc could and may take place at the said
meeting in terms of section 91. Should the newly elected SRc so choose, the
election of the Executive Committee may also be elected during a later SRc
meeting, on condition that the Executive Committee is elected not more than
one (1) month after the Student Representative Election results are
announced. This would ensure transparency in terms of section 41 in the
application of section 91 and 92(3).
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